Bulgaristan Adalet Bakanlığı Vatandaşlık Sorgulama

22.10.2019
A+
A-
Bulgaristan Adalet Bakanlığı Vatandaşlık Sorgulama

Adalet Bakanlığı’ndan Bulgaristan vatandaşlık sorgulama mübadele yıllarında Türkiye’ye göç eden Bulgar etnik kökenine sahip Türk vatandaşlarının uyguladığı işlemdir. Bulgaristan vatandaşlık sorgulama işlemi sonrasında Bulgaristan’dan vatandaşlık hakkı olduğunu öğrenen herkes gerekli başvuru işlemlerini tamamlayarak Bulgaristan vatandaşlığı alabilirler.

BULGARİSTAN VATANDAŞLIK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bulgaristan vatandaşlığının sorgulaması e-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet üzerinde hizmet veren “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” hizmet sayfasında yer alan “Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” sekmesi kullanılarak Bulgaristan vatandaşlığı tespit işlemi yapılabilir.

Sorgulama sonrasında büyük dedesi veya nenesi ile birlikte uzak akrabalarının Bulgaristan toprakları üzerinde doğduğunu tespit eden herkes Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilir.

Online Bulgaristan Vatandaşlığı Sorgulama

Bulgaristan vatandaşlığını online sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr/nvi-alt-ust-soy-bilgisi-sorgulama sekmesine giriş yapılmalıdır. Sekmeye giriş yapılması ardından işlemin gerçekleştirilebilmesi için aşağıda gösterildiği şekilde “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basılarak sisteme giriş yapılması için giriş bilgileri kullanılmalıdır.

online bulgaristan vatandaslik sorgulama

Online Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama Adım-1

Yukarıda gösterildiği şekilde kimlik doğrulama sayfasına yönlendirilecek butona basılması ardından aşağıda gösterilen sayfa açılır. Açılan sayfada gösterildiği gibi “Giriş Seçenekleri” menüsünden sunulan 5 farklı seçenekten birisi seçilerek istenen bilgiler ilgili kutucuklara girilir. İlgili bilgilerin girilmesi ardından “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklanır. Verdiğimiz örnekte “Giriş Seçenekleri” için “e-Devlet Şifresi” tercih edilmiştir.

online bulgaristan vatandaslik sorgusu

Online Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama Adım-2

Sisteme giriş yapmanın ardından “Alt- Üst Soy Bilgisi” talebiniz alınır. Belgenizin düzenlediğine dair cep telefonunuza gönderilecek kısa mesajın ardından e-Devlet’te “Alt-Üst Soy Bilgisi” sayfasına yeniden giriş yaparak soy ağacı bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bulgar etnik kökenine sahip olmak için yukarıda belirtilen şartları taşımanız halinde Bulgar vatandaşlığı için başvurabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden bazı vatandaşların soy bilgisine ulaşılamamaktadır. Sorgulama için sisteme giriş yaptığınızda aşağıda gösterildiği şekilde bir uyarı ile karşılaşmanız halinde sorgulama için en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gereklidir.

online Bulgaristan vatandaslik goruntuleme

Online Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama Sonuç Ekranı

Plaka ile Tramer (Araç Hasar) ve Trafik Poliçe Kaydı Sorgulama yazımızdan araç hasar kaydı sorgulama işlemi detaylarına ulaşabilirsiniz.

Bulgaristan Soylu Belgesi Nasıl Alınır?

Bulgaristan soy belgesini almak için e-Devlet’i kullanabilirsiniz. Yukarıda anlattığımız işlem basamaklarını tamamlayarak Bulgaristan soy ağacı sorgulama işlemini tamamlamanın ardından cep telefonunuza gelen kısa mesaj bilgilendirmesi ile sisteme yeniden giriş yapın. Aynı sayfadan soy ağacı bilginizi görüntüleyin. Görüntülenen sayfanın üst kısmında yer alan “Yazdır” butonuna tıklayarak bilgisayarınıza bağlı yazıdan soy ağacı belgesinin çıktısını alabilirsiniz.

BULGARİSTAN VATANDAŞI NASIL OLUNUR?

Bulgaristan vatandaşı olmak için gerekli işlemler Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı Bulgaristan Vatandaşlık Müdürlüğü’nce yürütülür.  Bulgaristan vatandaşlığı danışmanlık hizmeti ile Bulgaristan Vatandaşlık Müdürlüğü’nde yürütülen prosedürler için hizmet alınabildiği gibi tüm süreç Müdürlüğe bireysel başvuru yapılarak tamamlanabilir.

Bulgaristan Adalet Bakanlığı Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından başvuru için adaylardan bazı şartlar talep edilmektedir. İlgili şartları yerine getiren adaylar başvuru evrakları ile birlikte Bulgaristan Vatandaşlık Müdürlüğü üzerinden işlemleri yürütürler.

Akrabalık Yoluyla Bulgaristan Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Akrabalık vasıtasıyla Bulgaristan vatandaşlığı şartları gerçekleştirilen sorgulama sonrası akrabalık vasıtasıyla Bulgaristan vatandaşı olmak isteyen hak sahipleri için aşağıda paylaşılmıştır:

  • 18 yaşından büyük olması (Reşit olması)
  • Sabıka kaydının temiz olması (Hüküm giymemiş olmaması)
  • Bulgaristan’da geçimini karşılayacağı bir işe sahip olması
  • Bulgarca bildiğini gösteren Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı’ndan onaylı belgeye sahip olması

Yukarıda sıralanan şartlar Bulgaristan vatandaşlık sorgulama işlemi ardından akrabalık yolu ile Bulgaristan vatandaşlık hakkının bulunduğu tespiti nedeniyle gerçekleştirilecek başvurular için talep edilmektedir.  Eski göçmenlere Bulgaristan vatandaşlığı hakkı için verilen şartlar dışında evlilik ya da yeniden vatandaşlık kazanma yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı başvuru yapılabilir. İlgili başvurular için istenen ilave şartlara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Eşten Dolayı (Evlilik) Bulgaristan Vatandaşlığı Şartları Nelerdir?

Eşten dolayı Bulgaristan vatandaşlık şartları yukarıda sıralanan şartlara ilave olarak Bulgaristan Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından talep edilir. Evlilik yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı hakkı kazanmak isteyen adaylardan yerine getirmeleri istenen ek şartlar şu şekildedir:

  • Bulgaristan vatandaşı ile evli olan adayların en az 3 yıl süre ile evli olmaları halinde, ilgili 3 yıl ve daha eski süre zarfında Bulgaristan’da oturma iznine sahip olması
  • Bulgaristan’da sahip olunan oturma izninin başvurudan en az 5 yıl öncesine ait olması

Yukarıda sıralanan şartların herhangi birisinin sağlanması halinde evlilik nedeniyle Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapılabilmektedir.

Bulgaristan Vatandaşlığını Yeniden Kazanma Şartları Nelerdir?

Bulgaristan vatandaşlık hakkının yeniden kazanılma şartları akrabalık vasıtası ile Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda talep edilen şartlarla birlikte başvurusu sırasında aranır. Bulgaristan vatandaşlığını yeniden kazanmak isteyen hak sahiplerinin başvuru tarihinden önceki 3 yıl ve öncesinde Bulgaristan’da süresiz ya da uzun süreli oturma iznine sahip olması gereklidir.

Bulunduğu Ülke Vatandaşlığından Çıkmadan Bulgar Vatandaşı Olma (Çifte Vatandaşlık) Şartları Nelerdir?

Mevcut vatandaşlıktan çıkmadan Bulgar vatandaşı olma şartları Bulgar makamlarınca herhangi bir ülke vatandaşlığının seçilmesi için tercih yapılmadığı özel durum için geçerlidir. Türk vatandaşlarının Bulgaristan vatandaşlığı ile birlikte çifte vatandaşlık hakkı kazanabilmesi için aşağıda sebepler nedeniyle Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapmaları gereklidir:

  • Bulgaristan vatandaşı ile evlenenler
  • Bulgaristan vatandaşlığını yeniden kazananlar

BULGARİSTAN GÖÇMENLERİNE ÇİFTE VATANDAŞLIK HAKKI

Bulgaristan göçmenlerinin çifte vatandaşlık hakları Türkiye’ye göç ettikleri tarihe göre Bulgar makamlarınca yapılan ayrı incelemeler sonucu verilmiştir. Bulgaristan göçmenleri sahip oldukları Bulgaristan vatandaşlık hakkını yeniden kazanma sebebiyle başvuruda bulundukları için Türk vatandaşlığından çıkmaları gerekmemektedir. Çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabilecek Bulgar göçmeni Türk vatandaşları aşağıdaki mübadele tarihlerinde göç etmeleri halinde çifte vatandaşlık hakkı kazanabilirler:

  • 1938
  • 1951
  • 1968
  • 1976

1938 Bulgaristan Göçmenleri Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

1938 Bulgaristan göçmenlerinin çifte vatandaşlık şartları yukarıda özetlediğimiz yeniden Bulgaristan vatandaşlığı kazanma şartları ile benzerdir. 1938 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göçen Türklerin vatandaşlık hakları Bulgaristan makamlarınca iptal edilmiştir. Yeniden vatandaşlık hakkının kazanılması için iade süreci için Bulgaristan Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gereklidir.

Başvuru göçmenin kendisi için yapılabileceği gibi aile alt soyunun üyelerince de yapılabilir. Göçmenin oğlu ya da torunu “Alt-Üst Soy Bilgisi” sorgulaması ile vatandaşlık hakkı bulunduğunu ispatlaması üzerine yukarıda akrabalık yoluyla Bulgaristan vatandaşlığı prosedürlerini yerine getirmesi sonrasında vatandaşlık hakkı kazanabilir.

1951 Bulgaristan Göçmenleri Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

1951 Bulgaristan göçmenlerinin çifte vatandaşlık şartları başlatılan Bulgaristan vatandaşlığı iade süreci şartları ile benzerdir. Göçmenin kendisi Bulgaristan vatandaşlık başvurusunda bulunabileceği gibi oğlu ya da torunu akrabalık yoluyla Bulgaristan vatandaşlık şartlarını yerine getirmesi halinde başvuru gerçekleştirebilir.

1968 Bulgaristan Göçmenleri Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

1968 Bulgaristan göçmenlerinin çifte vatandaşlık şartları yeniden Bulgaristan vatandaşlığı hakkı elde etme şartları ile benzerdir. 1968 göçmenlerinin de yapacakları Bulgaristan vatandaşlığı sorgulama işlemi sonrasında aile yoluyla Bulgaristan vatandaşlık başvuru şartlarını yerine getirerek Bulgaristan vatandaşlığı hakkını kazanabilir.

1976 Bulgaristan Göçmenleri Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

1976 Bulgaristan göçmenlerinin çifte vatandaşlık şartları geçmiş mübadele yıllarında Türkiye’ye gelmiş Bulgar göçmenleri ile benzerdir. 1976 göçmenlerinin reşit olan çocukları da Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda bulunabilir.

1989 Bulgaristan Göçmenleri Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

1989 Bulgaristan göçmenlerinin çifte vatandaşlık şartları için pasaportlarını yenilemeleri yeterlidir. 1989 Bulgaristan göçmenleri Bulgar vatandaşlığından çıkartılmamıştır. Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda bulunmak için Bulgaristan vatandaşlık sorgulama işlemini yapmaları gerekmeden sadece pasaportlarını uzatarak haklarından yararlanmaya devam edebilirler.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.